Wednesday, October 27, 2010

Geograafiatund: Filipiinid ja Boracay saar

Kui küsida, kus kandis Filipiinid asuvad, siis parima ülevaate sellest annab järgmine kaart:

Map_of_Philippines

Juba kaardilt vaadates on selge, et saartest siin puudust ei tule. Kui kõik kokku lugeda siis tuleb numbriks 7107 saart, mis meeldiks muidugi lätlastele :) Saari on palju, kuid inimesi veel rohkem, viimaste arvutuste järgi on neid rohkem kui 92 miljonit ja see number kasvab jõudsalt (lisaks 11miljonit filopiinot kuskil mujal).  Sigivad nagu nugised :)

Philippines-demography

Pealinnaks on neil Manila, mida hääldatakse Manilla. Ametlikeks keelteks on filipino ja inglise keel, kuid tegelikult on kohalike keeli veel rohkem kui 175. Keeled erinevad suhteliselt palju üksteisest ja tihti tulebki filipiinodel omadega rääkides üle minna kas filipinole või inglise keelele.

Filipiinid

Olukord on siin vabariiklik ning sõna võivad võtta kõik. Olles vahelduva eduga nii Hispaanlaste kui USA võimu all on tegemist suhteliselt ainulaadse väga läänepärase kagu-aasia riigiga.

Aastakümneid tagasi olid nad teistest aasia riikidest pikalt ees, kuid siis said poliitikud aru, et altkäemaks on tore asi ja sellest ajast peale on majanduskasvu kiirus võrdunud teo omaga. Viimasel kümnendil on selles osas palju ettevõetud ja asi muutub vaikselt paremaks. Eks seda tõika kinnitab ka lennujaamas kogetu, kui ühe “enviroment tax” maksmist kontrollis: kontroll, kontrolli-kontroll ja lõppude lõpuks veel kontrolli-kontrolli-kontroll. Hea et asi ikka lõpuks kontrollitud sai.

960px-Makati_skyline_mjlsha

Peamine bisness, millega nad siin raha kokku kühveldavad on elektroonikatööstus ja riisi kasvatamine. Ülal pildil on Makati linnosa, mis on riigi finantskeskus.

772px-Halo_halo1

Söögilaud on neil kirev ja saanud mõjutusi kõikidelt riikidelt. Ülal pildil olev halo-halo on väga populaarne maiustus, mis sisaldab peamiselt jäätist ja puuvilju, kuid näeb välja nagu kosmos.

Meedia osas on sarnane läänemaailmaga, kus kollased lehed ja skandaalid ruulivad. Näiteks Gretchen Barretto on sealse filmilina jumalanna.

gretchen

Suuri maailmanimesid neil palju ei ole. Ainuke kelle mina nimekirjast ära tundsin oli Loyd’i kehastav Alec Mapa seriaalist Entourage. Lisaks on neil mitmeid maailmameistareid nii poksist ja piljardist, mis on lisaks korvpallile ja jalgapallile ühed armastatumad spordialad siinkandis.

Boracay

Saar ise asub Filipiinide südames, 315km pealinnast Manilast. Midagi suurt siin ei ole, pikkus napilt üle 6km ja laius keskimiselt 1,5km, nii et pindalaks tuleb napp 10 ruutkilomeetrit.

400px-Boracay_sketch_map

Paradiisisaar oli kiivalt hoitud saladus, mis alles 1970-datel avastati ühe filmimeeskonna poolt ning alles 80-date keskel sai armastatud peatuskohaks seljakotiränduritele. Tänaseks on sellest kujunenud aga paljude armastatud puhkusekoht.

Saarel on 2 peamist randa, millest white beach on tuntud rohkem turistirannana, kus asuvad palju restoranid, klubid ja muud seltskondlikud üritused. Teine rand on Bulabog, mis asub turistirannast 10min jalutuskäigu kaugusel ning mis on armastatud sihtkoht lohe- ja purjelauasurfarite seas.

Kliima on mõnus ja jaguneb suures plaanis kaheks, suvel (apr-okt) puhuvad läänekaare tuuled ja sajab rohkem vihma ning talvel (okt-apr) puhuvad idakaare tuuled ja on kuivem.

images

Peamiseks liiklusvahendiks on kand ja varvas, jalgratas, mopeed ja kolmerattaga mopeed. Väiksemad vahemaad läbitakse jalgsi, kuid muidu kasutatakse ühistransporti ehk siis neid 3-rattaga mopeede, kuhu üllatavalt palju inimesi peale mahub.

Sellised need Filipiinid ja Boracay on, kuid veel vahetuma ülevaate, saab kindlasti ise kohale tulles :)

No comments:

Post a Comment