Sunday, October 18, 2009

Täitunud ennustus

Vastvalt valmistulemustele võin ennast pidada võitjateleeri. Küll mitte valitud erakonna, vaid oma täitunud ennustuse tõttu. Teooria seisnes selles, et kui kõik paremerakonnad moodustavad ühtse löögirusika keski vastu, siis sellisest vastasseisust võidab ainult savisaare juhitud keskfraktsioon. Ja nii ta läkski.

Pole mõtet halada teemal, et kõik inimesed on ikka lollid küll, et nad kohukesi valisid. Pigem tuleb au anda nende heale pr tööle ja tegemiste isikustamisele, nagu tõdes gran old poliitikavaatleja Rein Toomla.

Esmalt oli nende edu taga hoopis parempoolsete ühisrusika puudumine ja mannetu pingutus. Kui ikka näha on, et ühtpidi asjad ei tööta, tuleb valida teine tee, mitte samamoodi edasi suruda. Vähemalt kui eesmärgiks on olukorra muutmine.

Teiseks hääletas nende poolt ikkagi rohkem kui kolmandik valijast ehk siis iga kolmas valmisõiguslik valija. Seda gruppi ei moodusta ainult jõhvi-narva-lasnamäe elanikud vaid ka sinu sõbrad, tuttavad ja sõprade tuttavad. Küsimus on pigem selles, et kui hästi ennast tunnen elades riigis, kus rohkem kui kolmandik usub, et demagoogia viib edasi?

Kolmandaks tahavad kõik valiku teinud inimesed olla võitjate seas. Et nende hääl on läinud ikka võitjatele. Kes tahab olla kaotajate poolel?
Neljandaks on keskide suure võidu taga rahvaliidu vägagi madal reputatsioon ning nõrk esitlus, mistõttu paljud reiljani sõbrad toetasid kohukesi.

Elu läheb edasi ja 2011 aastal saame valida uue riigikogu ja presindendi. Loodan siiralt, et tänased kaotajad teevad oma tegevusest korraliku analüüsi ning järgmisel korral ei korda oma varasemaid vigu.

Muidu juhtub nii...






No comments:

Post a Comment