Friday, November 27, 2009

Tydruk, kes mangis tulega


Kylalisblogija Liina asus taitma Siimu poolt mulle varem pandud kohustusi :)

Kuna valdavalt toimus raamatu lugemine rannas voi basseini aares, siis koige raskem oli otsustada kas lugeda raamatut kohuli voi selili - kohuli on paganama mugav lugeda, kuid pohjamaiselt heleda nahaga nagu ma olen, ei saa yhes asendis liiga kaua paikese kaes peesitada. Selili lugemise miinus on see, et tuleb lugeda paikeseprillidega ning on suur voimalus, et lahkun rannast paikeseprillid paariks jargmiseks nadalaks naos. Seda ka nagu ei tahaks (eriti kui selline kogemus on juba olemas ning olen saanud poes kommentaare a'la "Hey lady, take your sunglasses off... hahahaaa"). Kui olin leidnud sobiva ja sobraliku suhte raamatu lugemise ja peesitamise vahel, oli raske mind paariks jargnevaks paevaks raamatu kyljest lahti rebida :)

Raamat on kirjutatud niivord lennukalt, et seda lugedes jaab mulje, nagu Stieg Larsson oleks raamatu kirjutanud yhe hingetombega (voi siis mitte pikemalt kui selle raamatu lugemine aega votab). Raamatu teeb kytkestavaks see, et lugu ei kirjelda yhe situatsiooni monotoonset arengut, vaid teksti on poimitud sama situatsiooni mitu eri varvingut labi erinevate tegelaste. Kui moni loik loppeb ja jaad lootma, et jargmine loik annab situatsioonile lahenduse, siis pead pettuma - moni tegelane suudab aegajalt paarisajaks lehekyljeks ara kaduda, et siis oma vaatenurgaga taiesti ootamatult jalle lagedale ilmuda. Selleks ajaks on Sul selle tegelase kohta tekkinud oma arvamus, seejarel kas pettud oma tekkinud kujutluspildis voi rokkad roomust, et just sellist syndmuste kulgu olid Sa viimased paarsada lehekylge oodatud (vaevalt, et see viimane kyll juhtub :)), kuid keegi ei jaa ilma rohketest yllatusmomentidest ;)

Raamatu lopp on niivord ponev, et vaatad hoolikalt labi ka viimasele lausele jatkuva valge raamatulehe, et ega sinna ei ole sattunud moni lause, mis voiks anda vihjeid jargmise raamatu syndmustele. Kahjuks minu oskuslikud nuhkimisoskused sellist apsakat siiski ei avastanud ning inglise keelset kolmandat osa ma vahemalt hetkel ei plaani katte votta ning jaan ootama tolget emakeelde, et siis nautida kogu teksti oma detailide rohkusega :)










2 comments:

  1. Minu arvamused sellest raamatust on vahemalt sama head :D

    Tnx Sulle!

    ReplyDelete
  2. Ei no ei saa enam üldse aru, kas see on nüüd book-club blogi, usa blogi või siis nii nagu räägitud lifestyle blogi :p
    Kui soovite saadan oma viimase artikli, mis pean reedeks valmis kribama ning äkki refereerite seda sama elavalt :D
    Teema ju pmst sama, mis neis raamatutes ainult, et emakeelset südamlikku tõlget ei ole...

    ReplyDelete